5G işinizi değiştirecek kadar güçlü mü?
Bir müddettir kendi faunamızda paylaştığımız ınsallah yakın zamanda talking about future TAF platformunda canlı yayında yapılacak bir platform üzerinde çalışıyoruz, henuz mekan belirlenmedi ama yeniteknolojilerle bir mekana sahip olmanız bile gerekmiyor aslında. Ama bız bıraz eski ekolden geldiğimiz için bir sandalye bir kursu arayacaktır gözler. Ama gencler cok daha farklı dusunuyorlar ve biz onlara uyarak ilerleyecegiz her zaman oldugu gibi. Evet yakın gelecekte de tartısıyor olacagımız bır olgu bu Meshur Trump Amerıkası ve HUAWEI kavgası. Nereye kadar gider neler yapılabilir hersey bu günlerde biraz muamma. Fakat HUAWEI bir devlet kadar kararlı adımlar atıyor . 10 MİLYAR dolarlık bir zararı önemsemiyor. Yoluna devam edıyor. Atılımlar yapıyor. Normal bır sırketın gostermesı gereken tepkılerı göstermıyor. Sankı arkasında devletlerden dah guclu br yapı var. Oldukca cool ve sakin. Hatta etrafını ona sahıp olan kullanıcıları sakınlestırmeye davetbeden fazlasıyla cool bır hali var. E nede olsa arkasında küresel fınans gücü var. Markayı buraya getıren, 5g ihalelerini aldıran ve 5G teknolojisinin hamisi gibi algılanmasını sağlayan bir destek var. Şimdilik konumuz budeğil elbette. Huaweı stratejısını baska zaman ıslemeyeçalışırız. Yarının apple ı olur mu yoksa baska bır seye mı evrılir. Buna daır de bazı gelecek tahmınlerınde bulunacagız. Elbettekı bugunu okuyarak yapacagız her zaman oldugu gibi.
Bu durumda trump bir şirkete neden bu kadar agresif davranıyor sizce. Aslında terbiye etmeye calıştıgı cin ve arkasındaki güç olabilir mi?
Hem trump ne kadar güçlü olabilir alt tarafı bir politikacı ve 2. Secim dönemi gelmiş bir adam değil mi?
Aslında öyle değil. Trump amerıkan ulusal kanadını temsıl edıyor. Ve yıllardır amerıkan dolarını genel gecer para bırımı olarak kabullenılmesını saglayan sonrada dolarla ulke kurup economi batıran bır guc olarak hukmeden bir kanat. Zira kurulusundan berı varlar bu kanat. Tüm kurucular aynı topluluğa bağlılar.şimdi ise yıllardır sadece basımını yapan bir grup yeter gayrı deyıp ulusal amerıkan kanada merkz sız degılsınız uzun zamandır bız ıdare edıyorduk. Ve sızden de alıyoruz merkezlıgı dıyerek bir rest çektiler. Ve kızılca kıyamet koptu. Zıra Amerıkanın ulusal kanadı güc dengelerini tekrar oluşturmak isterken, küresel finanscılar artık tek odaklı yönetimi agır bir sopalı jandarma yerıne bıreyın dunyasına ınen direkt bireyle yani 8 mılyarla tek tek ılgılenen bır yapı inşa etmeye calısıyor.ve bu yapı 5G ve daha hızlı baglantı hızlarına ıhtıyac duyuyor.
Öncelikle 5G NE VAAD EDİYOR??
5G teknolojisi uluslararası ilişkiler ve küresel dengeler açısından belki de nükleer teknolojilerden daha fazla önem taşıyor. 2G, 3G ve 4G teknolojileri büyük ölçüde sesli görüşme ve veri transferi üzerine kurulmuş, teknoloji ilerledikçe hız artmış ve bizler de cep telefonundan konuşup kısa mesaj atarken, rahatça görüntülü görüşme yapar, video seyreder bir hale gelmiştik. 2’den 4’e doğru kademeli bir geçiş vardı; 5G ise çok daha büyük bir sıçrama, devrim niteliğinde bir gelişim olacak.
Bu yeni teknoloji ile sadece veri aktarımında hız artmayacak, bununla birlikte yüksek kapasiteli, gecikme süresi kısa hatta sıfıra yakın, düşük maliyetli bir iletişim altyapısı oluşacak. Bu da tabii ki istediğimiz videoyu ya da uygulamayı hiç beklemeden indirmenin çok ötesinde imkanlar getirecek.
5G teknolojisi uluslararası ilişkiler ve küresel dengeler açısından belki de nükleer teknolojilerden daha fazla önem taşıyor. 2G, 3G ve 4G teknolojileri büyük ölçüde sesli görüşme ve veri transferi üzerine kurulmuş, teknoloji ilerledikçe hız artmış ve bizler de cep telefonundan konuşup kısa mesaj atarken, rahatça görüntülü görüşme yapar, video seyreder bir hale gelmiştik. 2’den 4’e doğru kademeli bir geçiş vardı; 5G ise çok daha büyük bir sıçrama, devrim niteliğinde bir gelişim olacak.
Peki neden 5G’ye bu kadar ihtiyaç var sizce?
İlk çıktığı 2010 – 2011 yıllarındaki hızını neredeyse 3’e katlayan 4G / LTE teknolojisi, yapılan geliştirmelerle bazı bölgelerde 450 Mbps hızlarını görebilecek seviyeye getirildi. Fakat buradaki kilit nokta, “bazı bölgelerde” tabiri. İngiltere’nin Wembley Stadyum’unda kurulan bir düzenekle, deneysel olarak 450 Mbps gibi hızlar, LTE-A destekli cihazların konuşturulmasıyla elde edilebiliyor. Fakat normal hayatta bu hızların çok uzağındayız.
Evet 3G’ye göre 4G oldukça hızlı. Fakat engebeli arazilerde çekim problemi, bağlantı hızının mesafe uzadıkça düşmesi ve doğrudan 4G’den 3G’ye otomatik olarak düşmesi gibi problemler tüm dünyada yaşanıyor. 4G, 3G’nin sorunlarını tam olarak çözemedi ve olağanüstü bir başarı gösteremedi. 3G’ye yaklaşık 5 sene önce geçen ülkemizdeki baz istasyonlarının sadece yüzde 60’ı tam olarak 3G’yi destekliyor. Baz istasyonlarının yüzde 40’ı hala 2G ile yoluna devam ediyor. 3G’nin 2G’ye düştüğü bölgelere 4G getirildiğinde de düşüşler yaşanmaya devam edecektir.
Önemi her geçen gün artan büyük veri için yararını bir düşünsenize. Önemli konulardan biri de sürücüsüz arabalar ve akıllı ulaşım. Bu tür senaryolarda düşük gecikme hızı çok önemlidir. Başka bir örnekte de etkileşimli mobil oyunları görüyoruz. Bu oyunlar veri aktarımına açlar ve ne yazık ki 4G bunları tam olarak desteklemiyor.
5g nin derdi sadece hız mı?
5G teknolojisine dayanan uygulamalar ise tahminen 2021-2022 yıllarında hayatımıza girmeye başlayacaklar. Bugünün uygulamalarından farklı olarak, artık çoğu veriye cihazın depolama alanından değil, doğrudan bulut sistemleri üzerinden ulaşacağız. Hatta bırakın veriyi, işletim sistemlerinin kendisine de bulur üzerinden bağlanacağız. Google Fuchsia ve Windows Core bu işletim sistemlerinden olacak.
Samsung, Xiaomi gibi üreticiler, standart amiral gemilerinin 5G’li özel sürümlerini çıkardılar bile. Önümüzdeki yıldan itibaren de tüm amiral gemiler 5G uyumlu yerleşik modemlere sahip olacaklar. Sonra bu teknoloji orta ve düşük seviyeli cihazlara gelecek, 2020’li yılların ortalarında kadar 5G, gündelik hayatta alıştığımız hızlar sunan bir temel teknoloji haline dönüşecek.
Kullandığımız mobil uygulamalar, online hizmetler, cihazlar buna göre değişecek. Asıl hedef ise kabloları tamamen ortadan kaldırmak. Hatta evdeki modemden değil, doğrudan uydudan internet alabilmek. Aşama aşama zaten bu sürecin içerisinde olduğumuzu görmeniz mümkün. 5G için hazırlansanız iyi edersiniz, zira hayatınızdaki her şey, işiniz dahi bu teknolojiyle değişebilir.
Sabah bir doktor adayı ile aynı toplu tasımada yan yana geldik. Ona yakın gelecekte ilaç yazan bir doktorluk olmadıgı olmayacagını hatta cerrahı işlerde bile stresten eli kayan, titreyen, esine yada kapıcıya kızdıgı ıcın off olan amelıyata gırmeyen girse bile maalesef hastanızı kaybettık dıyen bir doktorluk mesleği olmayacagını hatta sadece ılaç yazan bir doktorun ilaç şirketlerine de yakın gelecekte yuk olacagını bunun aksıne artık yapay zeka ıle teçhiz edilen bir sanal asıstanın bızım adımıza konuslamarımızdan sesımızın rengınden ne gıbı hastalıgımız olabılecegını anlayıp ılaç sıparıs edıp bıze kullandıracagından anlık analızlerı gıyılebılır teknljılerden aldıgı feed backlerle yapabilen, hastalığın seyrini kesfedip önerilerde bulunan bir gelecekten bahsednce genc doktor adayı kabullenemedı ve savunmaya gecti.
Biraz üzüldüm çunku vermek istediğimi alabildiğini sanmıyorum. Amac meslek kötülemek değil gecenlerde yıne bır toplu tasımada ınsaat muhendısliği öğrencisi bır kızımıza meslegının yok olacagını soyleyınce durdu. Olamaz dedı. Zaten zar zor kazandık dıye hayıflandı. Bende ona aslınd ayok olmayacak ıcındekı ınsanalar evrıltecekler. Sende o ınsanlardan olmalısın dedım. Aklın yatmış ki sosyal medyadan nasl takip edebileceğini sordu. Dilerdim ki doktor adayımızda aynı gönü genişliği ile mukadder olan kaderlerını farklı dusunerek evrıltsınler. Obezıteye ılac yazmak yerıne olusuman sebep olan seylere dur dıyerek sorunu baslamadan cozme yoluna gıtmek adına bır adım atsa. Sonrası corap söküğü gibi gelecek ama. Belkide biz futuristler acele ediyoruzdur. Fakat ya bız haklıysak hazırlanmakta gecıkmış olmaz mıyız?
Yorum Yaz